Förra helgen presenterade SPV Racing sin satsning på European Le Mans Series 2016, nu börjar säsongen på riktigt.

Förra helgen presenterade SPV Racing sin satsning på European Le Mans Series 2016, nu börjar säsongen på riktigt.

Fredag den 31 januari presenterade svensk-spanska teamet SPV Racing sin satsning på ELMS-serien 2016 vid en kickoff på Doubletree by Hilton Resort & Spa Reserva del Higuerón utanför Malaga. Inför gäster från när och fjärran avtäckte SPV Racing’s VD Raul Garcia och Teamchefen Lars GV Lindberg teamets nya Ligier JS P3.

Man presenterade också det nya konceptet SPV Endurance Academy, som under mentorskap av fd Formel 1-testföraren Borja Garcia och spanske GT-föraren Alan Sicart skall hjälpa unga talanger genom ett omfattande träningsprogram både på och utanför tävlingsbanorna, som en förberedelse för teamets LMP3-program. Svenska 19-åringarna Moa Dahlman och Joakim Darbom är de första förarna i SPV Endurance Academy.

Spanjoren Borja Garcia blir teamets försteförare och gör därmed också sin debut i European Le Mans Series. Borja har kört hem flera mästerskap i sin karriär. Efter ett antal framgångsrika år i gokart vann han sitt första mästerskap i bil i Formel Toyota, gick vidare till Formel Nissan 2000 och blev spansk mästare i Formel 3. Karriären fortsatte i GP2 och Formel Renault 3,5 – där han förlorade titeln i sista racet till svenske Alx Danielsson – fram till säsongen 2005 då Borja blev reserv- och testförare för Toyota i Formel 1. Nu är alltså dags för nästa steg, att köra det klassiska 24-timmarsracet på Le Mans.

The 2016 SPV Racing Ligier JS P3

Lars GV Lindberg – Teamchef, SPV Racing

”Vi är mycket glada över att vi fick lansera vårt nya team i ELMS 2016 på Doubletree by Hilton Resort & Spa Reserva del Higuerón. Det är också skönt att ha med Borja Garcia på vägen till Le Mans, där vi enligt planerna skall stå på startlinjen 2019. Lanseringen var första steget på resan, vi fick berätta om våra planer, visa upp vår nya Ligier JS P3 och presentera SPV Endurance Academy, som vi hoppas skall ge fler unga talangfulla förare chansen att tävla i 24-timmars på Le Mans.”

Raul Garcia – VD, SPV Racing:

”Kickoffen på Doubletree by Hilton Resort & Spa Reserva del Higuerón var en stor succé med många gäster och vi var speciellt glada att Joaquín Castillo, ansvarig för turistrådet här på Costa del Sol, samt Christophe Profit från Ligier, kunde närvara. Det har varit några intensiva veckor av förberedelser och bilen anlände bara ett par dagar innan kickoffen. Nu är det dags för nästa steg, första officiella testen i Barcelona.”

Joakim Darbom och Moa Dahlman

De första förarna som presenterades på kickoffen i Malaga för SPV Endurance Academy är de unga svenska talangerna Joakim Darbom och Moa Dahlman. Joakim blev italiensk mästare i Trofeo Abarth 500 2015 och skall förutom tester för SPV Racing fortsätta sin karriär i Italienska Trofeo Abarth under 2016 med att kliva upp i den större klassen Abarth 695. Moa har ett långt och välfyllt CV från karting, under 2015 körde hon hem mästerskapet i den internationella Euro GT-klassen. Även för Moa väntar tester för att kunna kvala in till teamets första ELMS-test på Circuit de Catalunya i Barcelona. 

Borja Garcia – förare, SPV Racing

”För mig är det ett stort nöje att tävla för SPV Racing i nya LMP3-klassen. Jag tycker det är ett mycket bra projekt, speciellt med den långsiktiga satsningen över tre till fyra år för att vara ordentligt förberedd för Le Mans. Jag är riktigt entusiastisk över att tävla i ELMS, här finns många duktiga förare och jag ser fram mot att köra som professionell förare i den här kategorin. Vi får se vad som händer under vårt första år, men vi skall självklart försöka vinna race.”

Säsongen startar nu

SPV Racings första officiella test med European Le Mans Series äger rum i Barcelona den 10-11 februari med Borja Garcia som förare. Första racet i ELMS-serien går den 15-16 april på Silverstone, men innan dess skall flera tester genomföras, bl a en på Paul Ricard i Frankrike, med obligatorisk nattkörning. ELMS-serien omfattar totalt sex tävlingar och teamet planerar också att köra några race i den franska VdeV-serien.